Bolja socijalna zaštita kroz izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva u Hercegovini Bosni

slika...

Opis projekta

Projekt "Bolja socijalna zaštita kroz izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini", počeo je od maja 2018. godine, a provodi se u Bosni i Hercegovini (BiH). To će doprinijeti jačanju slabe socijalne zaštite kao i pristup pravima i socijalne inkluzije za marginalizirane i najugroženije. Loš ekonomski učinak i visoka nezaposlenost su uzrok potresima u sistemu socijalne zaštite u zemlji koja u velikoj mjeri utiče na socio-ekonomski položaj građana, posebno najugroženijih i marginaliziranih. Projekat implementira CARE Češka i CARE predstavništvo u Bosni i Hercegovini (CARE International Balkan) koja ima veliko iskustvo u razvoju kapaciteta organizacija civilnog društva i zagovaranje u suradnji s organizacijama civilnog društva iz različitih uzroka u BiH. Projekat ima za cilj da zaštiti najugroženije kategorije stanovništva, ali i da koristi za sve građane BiH. Stoga je cilj ovog projekta profesionalizacija i poboljšanje mandata i uloga aktera civilnog društva (OCD) u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju njihovih kapaciteta za pružanje usluga za marginalizirane i ugrožene populacije i omogućujući im da aktivno učestvuju u kreiranju i implementaciji relevantnih politika.  Implementacijom predloženih aktivnosti, očekuje se da su kapaciteti i  organizacijski menadžment od 7 ciljanih OCD-a u BiH ojačani; njihov kapacitet za pružanje relevantnih usluga za svoje ciljne grupe (TG) i na nacionalnom nivou će se poboljšati. Takođe će imati jaču poziciju zagovaranja i poboljšanjem politike u specifičnim područjima svog mandata.

Lokacije

Lokacija projekta je u područjima gdje rade 7 odabranih organizacija civilnog društva: Sarajevo, Mostar, Goražde, Tuzla, Bijeljina i Modriča. 

Partnerske organizacije

Partnerske organizacije su: ... Amica Educa, Budućnost Modriča, Društvo ujedinjenih građanskih akcija (DUGA), Nešto više, Sarajevski otvoreni centar (SOC), Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" i Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (UCPD). 

Donator(i)

Češka razvojna agencija

Trajanje projekta:

Faza I-01.05.2018-31.12.2018

Faza II-2019

Faza III-2020


12.03.2020

Banjalučke srednje škole promovišu zdrave stilove života -I u 2020. godini promovišemo zdrave stilove života...

Upravo su zdravi životni stilovi i kultura dijaloga ujedinili učenike iz 16 banjalučkih srednjih škola. Dom omladine b...

opširnije...

08.03.2020

Nogomet: ružičasti dres koji se bori protiv seksističkih stereotipa i promiče ravnopravnost muškaraca i žena, na poziv CARE

opširnije...

28.09.2018

Ekonomsko osnaživanje za održivi povratak na Kosovo

Cilj projekta je da pruži podršku održivom procesu povratka na Kosovo za interno...

opširnije...

24.09.2018

Bolja socijalna zaštita kroz izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva u Hercegovini Bosni

Projekt "Bolja socijalna zaštita kroz izgradnju kapaciteta organizacija c...

opširnije...Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana!