Radni sastanak: „Predstavljanje novog školskog programa za prevenciju rodno zasnovanog nasilja i promociju zdravih stilova života“

slika...

Dvodnevni radni sastanak „Akreditacija Programa Y - Mladi – Inovativni pristupi u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova kod mladića i djevojaka – Sljedeći koraci“ CARE International Balkan i partnerskih organizacija Asocijacija XY iz Sarajeva, Snaga Mladih, Mostar i Institut za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum Mobile“ Banja Luka počeo je danas u Sarajevu.  

Ovaj radni sastanak se organizira sa predstavnicama/ima ministarstava za obrazovanje i rad s mladima, pedagoških zavoda, srednjih škola, partnerskih nevladinih i vladinih organizacija a u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, i projekta "Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i prevenciji ekstremizma i nasilјa među mladima na Balkanu" koje podržavaju Vlade Švajcarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH, koja je donirala 1,3 miliona EUR za ove inicijative, obratila se prisutnima sa snažnom porukom: 

"Snažno sam uvjerena da društvo može napredovati samo ako se žene i muškarci, dječaci i djevojčice tretiraju ravnopravno i uz međusobno uvažavanje. Učesnici i učesnice Programa Y nisu samo promijenili svoja shvaćanja, već su postali otvoreni i pozitivni članovi društva - kazala je Dätwyler Scheuer".

Pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Lamija Husić kazala je kako danas prisustvuju Radnom sastanku u cilju razgovora o pozitivnim stranama i poteškoćama u realiziranju Programa Y, koji je odnedavno akreditovan u Kantonu Sarajevo, a trenutno se realizuje u dvije škole: Srednja zubotehnička škola i Peta gimnazija.

"Mislimo da to nije dovoljno. Izazov su nam kantoni Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski gdje je već integrirano u časove odjeljenske zajednice ovaj program i želimo da vidimo dokle smo mi stali i gdje se danas nalazimo u tom cijelom procesu – poručila je Husić".

Danas i sutra učesnici sastanka će razgovarati o potrebi i mogućnostima, kao i preprekama uvođenju Programa Y kao obaveznog dijela nastavnog plana i programa u srednjim školama u okviru dijela časova odjeljenske zajednice, vodeći se prvenstveno primjerima i iskustvima onih koji su među prvim akreditirali program za srednje škole, a to su predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

"Interes obrazovnih institucija za Program Y nas zaista raduje, ali što je još značajno jeste da i mladi dijele mišljenje da obrazovanje o zdravim životnim stilovima i životnim vještinama treba biti dio obrazovnog procesa – istakla je Sumka Bučan direktorica CARE-a".

Sastanak će trajati od 14:30 – 18:45 časova u četvrtak, 17.10. i od 09:30 do 13:00 časova u petak, 18.10.

Za više informacija molimo kontaktirajte projektnog menadžera Sašu Petkovića na 065 562 452 ili putem e maila spetkovic@care.ba.

GALLERY!


12.03.2020

Banjalučke srednje škole promovišu zdrave stilove života -I u 2020. godini promovišemo zdrave stilove života...

Upravo su zdravi životni stilovi i kultura dijaloga ujedinili učenike iz 16 banjalučkih srednjih škola. Dom omladine b...

opširnije...

08.03.2020

Nogomet: ružičasti dres koji se bori protiv seksističkih stereotipa i promiče ravnopravnost muškaraca i žena, na poziv CARE

opširnije...

28.09.2018

Ekonomsko osnaživanje za održivi povratak na Kosovo

Cilj projekta je da pruži podršku održivom procesu povratka na Kosovo za interno...

opširnije...

24.09.2018

Bolja socijalna zaštita kroz izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva u Hercegovini Bosni

Projekt "Bolja socijalna zaštita kroz izgradnju kapaciteta organizacija c...

opširnije...Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana!