Nikšić: Članovi i članice Projektnog i Savjetodavnog tima posjetili IPC Tehnopolis s ciljem primjene pozitivnih iskustava u radu SEI Centra

Nikšić: Članovi i članice Projektnog i Savjetodavnog tima posjetili IPC Tehnopolis s ciljem primjene pozitivnih…

Članovi i članice Projektnog i Savjetodavnog tima kojeg činepredstavnici CARE International i Razvojno-garantnogfonda Brčko distrikta BiH, javnih službi i institucija Brčko distrikta BiH boravili su u Nikšiću od 18. do 20. [...]


Članovi i članice Projektnog i Savjetodavnog tima kojeg činepredstavnici CARE International i Razvojno-garantnogfonda Brčko distrikta BiH, javnih službi i institucija Brčko distrikta BiH boravili su u Nikšiću od 18. do 20. juna 2024. godine u sklopu projekta Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH. 
Cilj posjete je sastanak s rukovodsvom i obilazak Inovacionopreduzetničkog centra „Tehnopolis” s namjerom usvajanjadobrih praksi i njihove primjene u SEI Centar i Poslovniinkubator u Brčkom.

IPC „Tehnopolis“ osnovan je 2014. godine kao neprofitnaorganizacija u vlasništvu države Crne Gore s ciljem razvoja i jačanja inovacionih tehnologija uz podršku i  zapošljavanjekroz pokretanje start-up kompanija, odnosno apliciranje narazličite donatorske projekte. Prema riječima ĐorđijeBrkuljan, koordinatora Centra za programske aktivnosti, istraživanja i razvoj Tehnopolisa u protekloklom periodubilježi se pojačan intenzitet rada, kako na razvijanju mrežepartnerstava, tako i na projektnim aktivnostima.

“Ukupno smo realizovali četrdesetak projekta, te ostvarilisaradnju sa više od 170 partnera, osiguravši blizu pet milionaeura nepovratnih sredstava“, rekao je Brkuljan.

Menadžer Biznis inkubatora u sklopu Tehnopolisa Željko Lučić na sastanku je istakao da u Tehnopolisu trenutno djeluje25 start-upova

Pored toga kreiramo i predakceleracijski nacionalni program za lansiranje start-upova u ranoj fazi razvoja s ciljem jačanjakako samog preduzeća tako i ideje vodilje, kako bi se istaplasirala na tržište“, naveo je Lučić.

Ilustracija uspješnosti start-upova je, kaže Milovan Kadović, njegovo preduzeće za grafički dizajn jer u okviru zgradeTehnopolisa djeluju punih sedam godina.

„Na početku smo imali besplatan prostor i sve druge tehničkeusluge. To nam je bila jako velika podršku u samom startu jernismo morali da razmišljamo o izdacima koje podrazumijevazakup prostora i sve što uz to ide. U tom smislu svaki početakje težak, a mi smo imali apsolutnu podršku i za to smoneizmjerno zahvalni ljudima iz Tehnoposlisa“, akcentirao je Kadović.
Upriličenu posjetu direktor RGFBD-a Milorad Teodorovićocjenjuje veoma korisnom.

„Uvid u pozitivne prakse regiona, poput ove nikšićkomTehnopolisu, koji je jedan od najnaprednijih u regionu kad je riječ o primjeni razvoja i jačanja inovacionih tehnologija uzpokretanje startup-ova, zasigurno nam je više nego dobro došao u kontekstu jačanja i budućeg razvoja brčanskog SEI Centra, kako bismo pozitivna iskustva što uspješnijeprimijenili u praksi“, istakao je Teodorović.

Prof. dr Aleksandar Pajkanović, član Savjetodavnog odboraSEI projekta takođe smatra da je boravak u Nikšiću višestrukokoristan.

„S jedne strane posjeta je imala onu teoretsko – pravnu stranukomparacije sa projektom brčanskog SEI Centra, a s drugestrane praktično smo vidjeli kako izgleda recimo rad u biolaboratorijama, rad sa 3D štampačem ili CNC-mašinama. To su sve važni segmenti prakse, pa i u tom smislu smatramda je posjeta potpuno uspješna“, naglasio je Pajkanović.

Izvršni direktor IPC-a Tehnopolis Đorđije Malović nije kriozadovoljstvo što je kroz posjetu i razmjenu iskustava ostvarennovi kvalitetan partnerski odnos sa Brčko distriktom, odnosnoBosnom i Hercegovinom.

„Ovo je samo uvertira u jedno partnerstvo koje će se artikulisati i kroz različite projekte koje podržava i Evropskakomisija. Tu pored bilateralne saradnje mislim i na zajedničkodjelovanje koje se inače uspješno odvija i do sada, a tiče se saradnje između Hrvatske – Crne Gore i Bosne i Hercegovine“, kazao je Malović.

O značaju ovakvih i sličnih studijskih posjeta ukazao je i menadžer SEI projekta Branislav Tanasijević.

„Nema sumnje da ćemo tokom 2025. godine ostvariti još bolju i intenzivniju saradnju sa Nikšićem i Tehnopolisom jer nam je zadatak da razvijemo sve moguće usluge koji SEI Centar treba da nudi stanovnicima Brčko distrikta BiH. To je bitno kako bi se uz potvrdu nadležnih, prije svega Vlade, održala potreba postojanja i funkcionisanja SEI Centra upravo u Brčkom“, zaključio  Tanasijević.

Inače, kako je dogovoreno u Nikšiću, uzvratna posjeta čelnikaTehnopolisa Brčkom trebala bi uslijediti do kraja tekućegodine.