Realizovana dvodnevna edukacija nevladinih organizacija u okviru projekat Socio-ekonomske inkluzija u Brčko Distriktu BiH

Realizovana dvodnevna edukacija nevladinih organizacija u okviru projekat Socio-ekonomske inkluzija u Brčko Distriktu BiH

CARE International i Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH u okviru projekta Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH, koji finansira Vlada Republike Češke su juče okončali dvodnevnu edukaciju sa predstavnicima nevladinog [...]

CARE International i Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH u okviru projekta Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH, koji finansira Vlada Republike Češke su juče okončali dvodnevnu edukaciju sa predstavnicima nevladinog sektora iz Brčko distrikta BiH.

„Riječ je o edukaciji četiri brčanske organizacije koje su odabrane za učešće na projektu prema raspisanom javnom pozivu s ciljem da budu spona između donatora, implementatora, te ciljnih marginaliziranih grupa. Inače, centralni efekat samog projekta je otvaranje Centra za socio-ekonomsku inkluziju u Brčkom (SEI Centar)“, kaže u ime partnerske organizacije CARE International projekt menadžer Branislav Tanasijević.

U ovom kontekstu Tanasijević je podsjetio da je na samom početku realizacije projekta krajem prošle godine Vlada Brčko distrikta BiH iskazala spremnost za osiguravanje adekvatnog prostora za SEI Centar koji će prvenstveno pomoći osobama iz ciljnih marginaliziranih grupa da lakše dođu do zaposlenja.

“Sanacija objekta koju će vršiti Vlada Brčko distrikta BiH je u procesu, dok mi trenutno u radimo na tenderskoj dokumentaciji za opremanje SEI Centra. Okončali smo konkurs za prijem u radni odnos tri osobe koje će, između ostalog, direktno raditi na komunikaciji s ciljnim grupama, odnosno korisnicima Centra“, naglasio je Tanasijević.

Fokus projekta unutar marginaliziranih grupa su mladi, potom žene prepoznate kao teže zapošljive kategorije, Romi i osobe sa invaliditetom.

“Nakon edukacije očekujem uspješnu realizaciju cjelokupnog projekta kako bismo kao osobe sa invaliditetom osnažili lične kapacitete ali i potencijale udruženja, vjerujući da će u što kraćem periodu profunkcionisati, za nas vrlo važan, Centar za socio – ekonomsku inkluziju u Distriktu“, rekla je predsjednica Udruženja građana „Vjera i nada“ predsjednica Nataša Damjanović.

Prvi čovjek Udruženja dijabetičara Brčko distrikta BiH Distrikta Đorđe Vuković naglašava važnost cijelog projekta, a posebno otvaranja SEI Centra

„Centar nam je jako važan da i osobe sa dijabetesom imaju mjesto gdje će moći dobiti sve relevantne informacije kad je riječ i o mogućnostima zapošljavanja“, ističe Vuković, naglašavajući da je posebno bitno  da će u okviru ovog objekta osobe sa invaliditetom imati adekvatan pristup i prostor za obavljene svojih aktivnosti, što je Brčkom neophodno.

Uz zahvalnost donatorima, te implementatorima na ideji da se u Brčkom otvori SEI Centar, u ime Omladinskog centra “Vermont” direktor Damir Radenković ističe njegov značaj.

„Kroz ove aktivnosti ćemo pomoći mladim ljudima da još aktivnije traže posao, ali i kako da realizuju sopstvene biznis ideje, odnosno da i svima onima iz fokusiranih marginaliziranih grupa, praktično pokažemo da Brčko vodi računa o njima, omogućavajući im da se zaposle“, naglasio je Radenković.

Inače, korisnu praktičnu edukaciju na temu jačanja vlastitih kapaciteta u kontekstu nevladinih organizacija i njihovog pojedinačnog fokusiaranja na svaku od ciljnih grupa vrlo uspješno su proveli eksperti za ove oblasti Eni Kurtović i Zlatan Sarić, očekujući da rezultati edukacije, kroz sačinjeni projektni prijedlog, budu vidljivi do kraja tekućeg  mjeseca.